Ben je verzekerd tijdens het telewerken?

Ben jij een van de vele telewerkers op dit moment? En weet je wat er gebeurt als je bijvoorbeeld van de trap valt wanneer je beneden een koffie gaat halen? Kan dat een arbeidsongeval zijn? Het antwoord is ja, al zijn er wel een aantal voorwaarden in geval van telewerk:

  1. Er is een schriftelijk document vereist (in gelijk welke vorm) dat de werknemer toestaat om eenmalig en/of algemeen telewerk te verrichten; 
  2. De plaats van het telewerk en het uurrooster liggen vast.

Is er een geschrift, dan wordt de telewerker vermoed aan het werk te zijn wanneer het ongeval gebeurde.

Is er geen plaats vermeld? Dan geldt het vermoeden van arbeidsongeval voor de woonplaats van de werknemer of de plaats(en) waar hij of zij gewoonlijk telewerkt.

Is er geen uurrooster vermeld? Dan geldt het vermoeden van arbeidsongeval tijdens de werkuren die de telewerker zou moeten presteren als hij of zij zou werken in de gebouwen van de werkgever.

Heb je je verbrand aan hete koffie? Je bent verzekerd.

Een arbeidsongeval? Je bent verzekerd op voorwaarde dat:  

  • je je op jouw werkplaats bevindt;
  • het ongeval tijdens de geplande werkuren plaatsvindt. 

Wat als je op je dak klimt en naar beneden valt? Dat is geen arbeidsongeval want het ongeval heeft niets met je werk te maken. 

Breng je de kinderen naar school of naar de crèche? Je bent verzekerd.

Telewerkers gaan niet naar het werk, maar brengen misschien wel hun kinderen naar school of naar de crèche. Tijdens deze trajecten ben je verzekerd. 

Nog vragen? Je kan altijd bij mij terecht.